www.Horologivm.ro

Acasa » Media » Articole » August 2009 - Valuri si Ceasuri

August 2009 - Valuri si Ceasuri

VALURI SI CEASURI

Legatura stransa dintre orologerie si navigatie isi are radacinile adanc ancorate in istorie... Se poate spune fara tagada ca alianta intre orologerie si navigatie a prins vant bun din pupa si ca ambele beneficiaza de un aport consistent de «elitizare» .

August-Septembrie 2009, DA PREMIUM

Mihai Ceciu

Legatura stransa dintre orologerie si navigatie isi are radacinile adanc ancorate in istorie.

La sfarsitul sec.XVII si inceputul sec. XVIII, noua era a navigatiei oceanice declanseaza un impuls decisiv in cursa pentru atingerea preciziei maxime in masurarea timpului. Desi determinarea latitudinii prin masurarea unghiului dintre Soare si Steaua Polara este relativ simpla si era cunoscuta civilizatiilor antice, trebuia gasita o metoda pentru mentinerea timpului exact pentru determinarea longitudinii pe mare. Inexactitatea cu doar o secunda a reperului de timp insemna o eroare de 464 m la Ecuator. Desenarea hartilor sau stabilirea traseelor maritime depindea intr-o foarte mare masura de precizia ceasului etalon folosit pe vas. Premii fabuloase au fost oferite de regi si guverne  pentru oricine ar produce un instrument foarte précis de masurare a timpului, care poate fi instalat pe un velier si nu este afectat de tangajul sau de ruliul acestuia.  John Harrison (1693-1776), Ferdinand Berthoud (1727-1807) si Abraham Louis Breguet (1747-1823) au fost primii care au construit  ceasuri de bord pentru veliere.

Acum ca tehnologia a rezolvat problema preciziei, competitiile velierelor si valorile pe care acestea le vehiculeaza au devenit un excelent suport pentru comunicarea orologera. America’s Cup 2007 sau mai recentul Vendée Globe 2009 au demonstrat-o: chiar daca nu pot rivaliza cu sporturi mai faimoase precum fotbalul sau cu Formula 1, aceste regate si curse in largul marii ofera un puternic impact simbolic si mediatic.

Industria orologera a inteles bine acest adevar si manifesta un interes crescut pentru yahtingul de lux. Lumea navigatiei ofera multiple atuuri in materie de comunicatie - imaginea combina performanta si prestigiu. Cu siguranta o conotatie mai elitista decat fotbalul.

 

 

Descarca articol

 

Descarca articol

 

Descarca articol

« Inapoi

Alte articole:

Glosar Bine de stiut Intrebari frecvente Cariere Contact

Site map Termeni si conditii de utilizare