www.Horologivm.ro

Acasa » Laborator Horologivm » Opinia Specialistului » Coroana - constiinta ceasului

Coroana - constiinta ceasului

Coroana - constiinta ceasului

Coroana este indispensabila oricarui ceas, este constiinta micului orologiu care trebuie sa functioneze corect, este infuzia de adrenalina care pune in miscare inima ceasului, este controlul nostru asupra unui microunivers.

Prin insasi natura sa, functia primordiala a unui ceas este aceea de a marca trecerea timpului. Plecand de la acest numitor comun, toate ceasurile incorporeaza diferite sisteme de contorizare a timpului, fie acestea mecanice, electrice sau electronice. Fie ca intalnim ceasuri cu afisaj digital sau analogic, fie chiar diverse complicatii, un lucru insa este clar: toate, oricat de simple sau complexe ar fi, necesita setare, la diverse intervale de timp. Fie ca e vorba de ajustarea orei, a datei, a fazelor lunii etc. aceasta actiune este dusa la bun sfarsit prin intermediul coroanei. Desi un dispozitiv care la o prima reflectie nu atrage atentia ca o caracterisitica tehnica ce merita o prezentare elaborata, coroana este poate la fel de importanta precum angrenajul pe care il pune in miscare.

Materialele utilizate la constructia coroanei sunt de obicei cele utilizate si pentru carcasa:otel, aur, titan sau ceramica. Intotdeauna o coroana etansa este completata de 1-3 garnituri din cauciuc.

La ceasurile mecanice coroana are functie de intoarcere, de incarcare a arcului principal (in pozitia „0”), de potrivire a datei (in pozitia „1”) si  de potrivire a orei (in pozitia „2”). La ceasurile quartz, pozitia „0” este pozitia de repaus.

In ceea ce priveste ceasurile automatice, pe langa functia coroanei de a seta ora si data, aceasta mai indeplineste o alta, mai putin utilizata: atunci cand ceasul nu este purtat pentru mult timp si prin urmare rezerva acestuia de mers s-a epuizat, este de preferat ca repunerea ceasului in functiune sa se faca prin intoarcerea manuala a coroanei, in locul efectuarii unor miscari bruste in incercarea de a-l porni.

Nelipsita in cazul ceasurilor cu grad de etanseitate crescut, coroana infiletata are rolul de a „sigila” un punct cu sensibilitate deosebita la apa, dar si la praf. Constructia este foarte complexa, si amintim aici modelul „Triplock”  dezvoltat de Rolex ce are nu mai putin de 12 componente de mare precizie incluzand 4 garnituri.

Pentru a securiza coroana in pozitia inchis, o varietate de solutii tehnice au fost adoptate, majoritatea devenind detalii distinctive pentru anumite marci sau colectii:  Panerai, Graham, Cartier Pasha, Zenith Defy, Bell&Ross.

Un alt model deosebit il constituie ceasurile Jaeger LeCoultre – colectia Compressor, la care securizarea etanseitatii se face prin rasucirea coroanei cu 180°, coroana avand si un simbol al culorilor in alb si rosu.Un ceas simplu are o coroana, insa complexitatea mecanismelor cu sonerie a impus utilizarea a doua coroane. De obicei situata in dreptul orei 4, coroana pentru sonerie are rol in intoarcerea arcului, potrivirea orei la care suna iar pozitia ei (0 sau 1) determina activarea sau dezactivarea functiei.

Se mai folosesc doua coroane si in cazul ceasurilor “world time”, pentru setarea fusului corect si implicit pentru aflarea orei in majoritatea oraselor importante de pe glob.

Desi seamana foarte mult cu o a doua coroana, supapa de heliu are alt rol. Acest dispozitiv este utilizat in echiparea ceasurilor profesionale, fiind  folosite de scafandri in camere presurizate sau statii de scufundare, unde aerul este inlocuit de heliox, o mixtura de oxigen si heliu.  Moleculele de heliu fiind mult mai mici decat cele de aer, patrund cu usurinta in interiorul ceasului. Desi heliu poate patrunde cu foarte mare usurinta in orice spatii, cat de mici, nu poate iesi la fel de repede. Prin urmare este nevoie de o supapa prin care se poate regla excesul de presiune cauzat de heliu, in momentul iesirii la suprafata. Supapa nu trebuie sub nici o forma activata sub apa ci doar in spatiile pentru depresurizarea scafandrilor.

Functiile coroanei enumerate pana acum, setare, intoarcere si etanseizare, sunt completate si de aceea de recunoastere, si ne referim aici la personalizarea adoptata de majoritatea brand-urilor. Coroana poarta de cele mai multe ori simbolul marcii (la Omega-litera greceasca Ω, la Ulysse Nardin-ancora si initialele, sau chiar numele intreg (Breguet). Cartier a adoptat o alta tehnica de personalizare si anume sertizarea de pietre pretioase: safir, rubin sau diamant.

Pozitia coroanei este de obicei la ora 3, dar exista si multe exemple de ceasuri cu un design aparte, la care coroana se gaseste in alte pozitii, lucru care nu influenteaza cu nimic functionalitatea, ci este doar o trasatura caracteristica a marcii producatoare. Cateva exemple: la ora 6 la ora 12, la ora 9.

Parte integranta a oricarui ceas, se credea ca forma conventionala a coroanei este de neinlocuit. Ulysse Nardin a demonstrat contrariul cu al sau Freak care sfideaza conventia prin lipsa aratatoarelor, a cadranului si a coroanei. Functia bine-cunoscutei coroane, a fost luata de bezel, prin rotatia caruia se poate face armarea ceasului.

Un alt exemplu de mentionat este Rado, modelul eSenza, care nu are coroana, ajustarea ceasului se face cu un mic magnet situat in varful curelei. Prin pozitionarea acestuia pe capacul ceasului, aratatoarele isi schimba pozitia cu incremente de 1 minut.

Pentru o utilizare corecta a coroanei si implicit a functiilor ceasului, trebuie cunoscut cu exactitate si respectat sistemul de setare/intoarcere. Daca, de exemplu, ceasul este prevazut cu o coroana pe filet, prima actiune este aceea de defiletare, abia apoi se poate trage coroana in pozitia 1 (prima pozitie de langa carcasa; atentie a nu se forta). In aceasta pozitie se seteaza data (la ceasurile cu functie de calendar), prin intoarcerea coroanei pana apare data corecta in fereastra aferenta. Dupa setarea pozitiei se mai trage inca o data usor de coroana pentru a ajunge in pozitia 2, in care se seteaza ora corecta. Dupa efectuarea tuturor setarilor dorite se impinge usor coroana pana ajunge langa carcasa si apoi se infileteaza la loc. Atentie deosebita trebuie acordata ultimei parti a acestei actiuni, de reinfiletare a coroanei. Daca acest lucru nu s-a efectuat corect etanseitatea ceasului este total compromisa, ca de altfel intregul mecanism, daca intra apa in interior.

Mai exista si un alt tip de coroane, si anume coroanele tehnologice, din plastic. Acestea sunt folosite in liniile de asamblare si au rol temporar, pur tehnic. Sunt intrebuintate pe parcursul asamblarii mecanismului, a testelor de acuratete si in sincronizarea aratatoaoarelor la ora 24 in stransa legatura cu declansarea datei. Dupa incasetarea mecanismului, acestea sunt inlocuite de coroanele finale.

 

Fie in pozitia clasica, in oricare alta pozitie, sau total iesita din tipare, coroana este indispensabila oricarui ceas, este constiinta micului orologiu care trebuie sa functioneze corect,  este infuzia de adrenalina care pune in miscare inima ceasului, este controlul nostru asupra unui microunivers.

« Inapoi

Glosar Bine de stiut Intrebari frecvente Cariere Contact

Site map Termeni si conditii de utilizare