www.Horologivm.ro

Acasa » Diamandis center » Ghid de cumparaturi

Ghid de cumparaturi

Ghid de cumparaturi

Prima si cea mai importanta regula:

A cumpara un diamant nu e un joc de noroc – cumparatorul needucat va pierde intotdeauna!!!

Cea mai eficienta metoda de a minimiza riscul implicat de cumpararea unui diamant este sa va familiarizati cu ceea ce urmeaza sa cumparati. Chiar daca cumparatorul obisnuit nu are cunostiintele unui gemolog calificat, acesta poate invata sa aprecieze calitatile sau defectele unei pietre, cele mai importante caracteristici (cei 4 C) si poate astfel formula o parere pertinenta cu privire la valoarea corecta a diamantului.

Incercati sa aflati cat mai multe informatii relevante cu privire la diamantele pe care intentionati sa le alegeti.

Comparati diferite pietre de la diferite magazine de specialitate si incercati sa vedeti daca observati diferente vizibile. Daca reusiti sa depistati aceste diferente, acesta este un mare semn de intrebare cu privire la corectitudinea unuia dintre vanzatori. Iar daca preturile variaza foarte tare intrebati de ce anume.

Cereti la unul dintre magazinele cu renume sa vedeti cele mai bune pietre pe care le au. Veti avea astfel o baza de comparatie. Intrebati apoi de ce acestea sunt mai scumpe decat altele pe care le au. Vanzatorul va trebui sa va dea informatii relevante cu privire la culoare, taietura, claritate, stralucire, etc. Daca insa nu este capabil sa va ofere aceste informatii, cautati o persoana competenta care va poate lamuri.

 

 

Iata cateva din intrebarile pe care trebuie sa vi le puneti inainte de a cumpara o piatra care va place:

  1. Este culoarea care o doriti?
  2. Este forma pe care o vreti?
  3. Are „viata”?
  4. Va incanta foarte tare?
  5. V-o puteti permite?

Daca raspunsul la toate aceste intrebari este afirmativ atunci inseamna ca sunteti pregatit sa examinati piatra mai in detaliu.

Cei 4 factori care influenteaza valoarea:

  1. Culoarea
  2. Claritatea
  3. Cut /Taietura si proportionarea
  4. Caratajul

Trebuie sa stabiliti care este combinatia de factori care va avantajeaza cel mai mult. Cheia unei achizitii bune este sa intelegeti cum fiecare dintre aceste caracteristici afecteaza frumusetea, durabilitatea si valoarea unei pietre. Poate parea complicat, dar nu este atat de greu si cu putina experienta veti putea decide care dintre cele patru caracteristici este mai importanta pentru dvs. si care este combinatia care va satisface cel mai bine gustul si „buzunarul”. Pentru ca fiecare dintre cei 4 factori mentionati mai sus fac subiectul unor lectii intregi (am expus detalii mai amanutite in capitolul All About Diamonds – link) ma voi rezuma la a discuta informatiile cheie.

SFATURI PRACTICE PRIVIND CEI 4 C

CUT – Taietura si Proportiile

Asa cum am mai mentionat, este foarte important sa faceti diferenta intre taietura si forma. Forma este perimetrul exterior al diamantului. Indiferent de forma, taietura este un factor determinant al evaluarii. Exista diferite stiluri de taieturi: taietura briliant ( revin cu mentinuea ca briliant este doar numele unei taieturi, aceasta denumire nu inseamna automat diamant), taietura „step”(in trepte), sau taietura mixta (combinatie a celor doua de mai inainte). O taietura briliant este compusa din mai multe fatete, de obicei triunghiuare si in forma de zmeu (kite-shaped), aranjate intr-un anume fel care maximizeaza stralucirea. O taietura in trepte este caracterizata prin fatete drepte, lineare. Acest tip de taietura este de obicei mai putin spectaculos decat cel briliant, dar confera pietrei o alura extrem de eleganta. O taietura mixta, inglobeaza elemente din ambele stiluri. Cand evaluam taietura unei pietre judecam de fapt proportiile si finisajul, cei doi factori care sunt direct corelati cu „focul” (culorile curcubeului care sunt emanate din interior) si stralucirea (scanteierea) care diferentiaza diamantele intre ele. Indiferent de stilul de taietura, o piatra cu o taietura impecabila va aparea intotdeauna incantatoare si „vie”, pe cand una cu taietura slaba va parea terna, stearsa, lipsita de viata. Unele diamante sunt astfel slefuite pentru a parea mai mari decat sunt, dar acestea vor fi intotdeauna mai putin spectaculoase decat una mai mica dar cu o taietura excelenta.

Diferentele in materie de taietura pot influenta si durabilitatea pietrei. Unele defecte de taietura slabesc integritatea structurala a pietrei si aceasta devine mai predispusa spargerii sau ciobirii.

CULOAREA

Culoarea este una dintre caracteristicile cele mai importante in alegerea unui diamant, pentru ca este unul dintre lucrurile care se vad cel mai repede cand te uiti la un diamant. Nota de culoare a unui diamant (masura lipsei de culoare mai precis) este si unul dintre factorii care afecteaza cel mai semnificativ valoarea pietrei. Cele mai bune si mai scumpe diamante sunt cele care sunt absolut lipsite de culoare (colorless). Marea majoritate a diamantelor au mici tente de galben sau brun. De asemenea diamantele pot aparea in toate culorile. Cele a caror culoare este naturala sunt denumite fancy-color, si sunt extrem de scumpe.

La diamantele incolore, diferentele de culoare dintre o nota si urmatoarea sunt extrem de subtile, si o diferenta de cateva note este dificil de depistat cand piatra este montata, iar pentru un ochi neantrenat  depistarea nuantelor este posibila doar la diferente semnificative. Din cauza stralucirii si a dispersiei (focul) diamantului, culoarea nu poate fi determinata din pozitia platou – sus. Cineva spunea foarte frumos ca a incerca sa determini culoarea unui diamant privindu-l de sus este ca si cum te-ai uitat in farurile unei masini si ai incerca sa iti dai seama ce culoare are lumina. Metoda de examinare a culorii este prin pavilion, cu platoul in jos. Chiar si asa este foarte greu de determinat nota de culoare in absenta unei pietre de comparatie. De aceea cand sunteti intr-un magazin cereti pietre de culori diferite si examinati care sunt diferentele, punandu-le una langa cealalta.

Culorile D, E si F sunt grupate in categoria” exceptional fine”, culori foarte rare. G si H sunt numite „fine white”, si acestea sunt culori extrem de bune si rare. I si J sunt culori la care incepe sa se observe destul de bine tenta de galben, dar diamantele de la G pana la J sunt culori foarte bune si sunt clasificate in categoria „near colorless – aproape incolore”. Culorile K-L manifesta o tenta destul de puternica de galben, insa in monturile corespunzatoare aceasta tenta poate fi estompata. Diamantele cu note de culoare de la D la K au cea mai crescuta rata de revanzare spre deosebire de cele de la K la Z.

Asa cum spuneam mai sus, pentru un ochi neantrenat este practic imposibil sa faca diferenta de culoare de la D pana la H, fara comparatie directa si mai ales daca piatra este montata. Si totusi diferenta de culoare afecteaza foarte tare valoarea diamantului.

Toate acestea pot parea complicate, dar diferentierea culorii si efectul acesteia asupra pretului se poate clarifica in momentul in care incepeti sa cautati diamante si sa faceti comparatii. Este foarte important sa intelegeti care va sunt optiunile si sa fiti extrem de vigilenti cand cumparati o piatra.

Montura – aur alb sau galben?

Culoarea metalului in care se face montura poate afecta perceptia asupra culorii pietrei – cateodata in mod benefic, iar cateodata in mod fraudulos. Un diamant cu o culoare foarte buna ar trebui montat intr-un metal alb : aur alb, platina sau paladiu. Daca totusi preferati aurul galben si aveti o piatra cu o culoare foarte buna, puteti opta sa faceti doar acea portiune care tine dimantul din aur alb si restul din aur galben. O montura intr-un metal galben poate sa faca un diamant cu o culoare buna mai slab decat este, din cauza reflexiilor metalului.

Pe de alta parte insa, daca dimantul ales de dvs este cu o tenta galbena este mult mai indicat sa il montati in metal galben deoarece piatra va aparea mai frumoasa decat este, in contrast cu galbenul foarte aprins al aurului.

CLARITATE

Este foarte important sa intelegeti ca factorul claritate afecteaza foarte putin sau deloc frumusetea unui diamant (cu exceptia diamantelor din categoria I – included - foto). Multe persoane fac greseala de a crede ca nota de claritate afecteaza stralucirea si sclipirea unui diamant. Nu este deloc adevarat. Nota de claritate are un efect minor asupra aparentei unui diamant, cu exceptia notelor inferioare de claritate. Multi cred ca cu cat un diamant are o nota de claritate mai buna cu atat va arata mai bine. Taietura este cea care afecteaza stralucirea unui diamant si nu claritatea sa. Cu toate acestea nu inseamna ca nota de claritate este mai putin importanta. Pentru cumparator nota de claritate este importanta pentru ca indica cat de „curat” este un diamant, si aceasta clasificare afecteaza consistent valoarea. Cu cat o piatra este mai curata, cu atat este mai rara; cu cat este mai rara, cu atat este mai scumpa. Tineti minte insa ca diferentele de claritate nu sunt vizibile cu ochiul liber (exceptie notele inferioare). Notarea claritatii necesita experienta si training specific si o notare corecta poate fi efectuata doar de un gemolog, si doar notele cele mai slabe de claritate pot fi percepute de persoane fara experienta.

Jongland cu nota de claritate insa puteti obtine un pret mai bun pentru un diamant cu o culoare mai buna sau carataj mai mare, dar este recomandabil sa nu faceti rabat la claritate pana la ultimele note, deoarece aceste diamante notate pe ultimele nivele de claritate prezinta cele mai mari riscuri in ceea ce priveste integritatea structurala. Astfel acestea sunt cele mai expuse la riscul de a se sparge foarte usor sau de a se ciobi.

CARATAJUL

Poate cea mai usor inteleasa caracteristica a diamantelor. Preturile diamantelor sunt de obicei oferite per carat. Diamantele cu calitati exceptionale si foarte rare sunt vandute la preturi foarte mari per carat, si valoarea scade progresiv per carat odata cu scaderea calitatilor. Evident si caratajul la randul sau afecteaza pretul pe masura ce creste sau descreste. Este foarte important de tinut minte ca valoarea nu creste proportional cu caratajul. De aceea veti intalni pietre de 1 carat de exemplu care costa mult mai mult decat unele de 90 de puncte (0.90 ct), desi diferenta vizibila este infima. Prin urmare daca doriti o anume piatra de 1 carat cu anume proprietati, dar nu v-o puteti permite, puteti gasi foarte usor o piatra de 90 sau 95 puncte cu aceleasi caracteristici care sa se incadreze in bugetul dvs. Salturile de valori bazate pe cresterea caratajului sunt disproportionate si cu cat este mai mare si mai buna piatra cu atat mai disporportionat este costul per carat. O piatra de 2 carate calitate maxima, nu va costa de 2 ori mai mult decat una de 1 carat cu aceleasi caracteristici, ci poate ajunge foarte usor sa coste si de 3 ori mai mult.

« Inapoi

Glosar Bine de stiut Intrebari frecvente Cariere Contact

Site map Termeni si conditii de utilizare