www.Horologivm.ro

Acasa » Glosar » A

A

A

Accutron

Primul ceas electronic controlat de un diapazon (tuning fork) , lansat de Bulova in 1960.

SUS

Agate - Agat

O varietate microcristalina a mineralului cuart, a carui caracteristica sunt dungile colorate diferit. Aceasta ornamentala piatra semipretioasa poate fi folosita pentru confectionarea cadranelor de ceas.

Agate

SUS

Age of the moon - Fazele Lunii

Este perioada de timp dintre doua Luni Noi , afisata pe cadranul ceasului de la 1 zi la 29½ de zile, corespunzatoare perioadei de care luna are nevoie pentru a incheia miscarea de revolutie in jurul pamantului.

Age of the moon

SUS

Alarm - Alarma

Un ceas de buzunar, de mana sau de perete ce suna automat la o ora prestabilita. Functia alarma a recastigat popularitate prin lansarea ceasului de mana cu alarma, de Eterna in 1908.

SUS

All-or-nothing piece - Piesa “totul sau nimic”

Piesa la capatul cursei comenzii de armare, comanda a repetitiei la minut.Daca mecanismul nu e armat suficient, piesa nu ia comanda, trebuind reluata armarea.

SUS

Alloy – Aliaj

Amestec a doua sau mai multe metale topite laolalta. In general aliajul preia denumirea metalului dominant.

SUS

Amagnetic

Care nu prezinta proprietati magnetice.

SUS

Amplitude - Amplitudine

Distanta intre 2 puncte extreme ale unei miscari sau a unui fenomen periodic (unghi α).

Amplitude

SUS

Analogue - Analog

Un ceas analog afiseaza timpul prin intermediul cadranului si aratatoarelor ( spre deosebire de cele digitale sau alfanumerice).

SUS

Anti-magnetic – Antimagnetic

Descrie un ceas ce este protejat impotriva campurilor magnetice.

SUS

Aperture - Apertura

O mica deschizatura in cadran. La un ceas de tip “Aperture”, variate indicatii precum: luna, fazele lunii, ziua, data, ora, minutul, etc. sunt vizibile prin acest tip de deschizaturi.

Aperture Aperture

SUS

Applied chapter (Applique) – Capitolul aplicat (aplica)

Cifrele pentru ore sau alte decoratii ce sunt taiate dintr-o foaie de metal, fiind apoi fixate pe cadran.

Applique

SUS

Arabic numerals – Cifre arabe

1, 2, 3, etc. Cifrele arabe, ce erau preponderent folosite pentru cadranele ceasurilor in secolul 18, permit mai mult loc pentru fantezii, decat corespunzatoarele lor, cifre romane. Majoritatea companiilor ce produc ceasuri de inalta calitate, folosesc atat cifrele arabe cat si pe cele romane, fara exceptie.

SUS

Arbor - Arbore

Sinonim cu ax. O roata dintata este fixata pe arbore, care este de obicei cilindric, amandoua rotindu-se.

SUS

Argand burner – Arzatorul Argand

O lampa cu ulei folosita demult de ceasornicari pentru iluminare.

Argand burner

SUS

Art Deco – Art Deco

O miscare artistica ce a inceput aproximativ in 1910 si a continuat pana in anul 1930. A fost subiectul Expozitiei internationale de Arte Decorative si industriale moderne in anul 1925 la Paris.

SUS

Assemble – (a) Asambla

A pune in legatura diferite parti ale unui mecanism. Odata era creata in totalitate manual, astazi asamblarea este preponderent un proces automatizat. Totusi, elementul uman a pastrat toata importanta sa in ceea ce priveste controalele de calitate si inspectiile.

SUS

Assembly - Asamblare

Pozitionarea diferitelor parti ale mecanismului in legatura unele cu celelalte.

SUS

Assortiment

Termen frantuzesc pentru trei parti ale esapamentului ( roata ancora, furca ancora si rola). In general, companiile specializate aprovizioneaza ceasornicarii cu ansamblul esapament.

Assortiment

SUS

Asterism

Un fenomen optic al liniilor ce se intersecteaza intr-o formatiune de stele, cauzata de reflexia razelor luminii prin incluziuni. Poate fi vazuta in taietura anumitor pietre semipretioase fara fatete precum rubinul stea si safirul stea.

Asterism Asterism

SUS

Asthmometer - Astmometru

Un cronograf pe al carui cadran este tiparita o scala care indica numarul de respiratii pe minut. De obicei acesta este calibrat pentru 15 respiratii. Masuratoarea se face astfel : se porneste cronograful si se numara inspiratiile (sau expiratiile) pacientului. Se opreste cronograful la a 15-a expiratie si se citeste pe scala numarul in dreptul caruia s-a oprit acul indicator al secundelor cronografului. Acest numar e ritmul respirator al pacientului pe minut.

SUS

Atm (atmosphere)

Unitate de masura ce indica rezistenta la apa a unui ceas, mai exact, capacitatea acestuia de a rezista la anumite presiuni, raportandu-se la presiunea atmosferica standard, definita la 101.325 kilopascali (kPa) echivalentul aproximativ al 1 bar. Poate fi exprimata in mai mult feluri: 10 atm = 10 bari = 100 metri. Un aspect foarte important il reprezinta faptul ca un ceas poate fi testat la diferite presiuni, insa numai din punct de vedere static, nu si dinamic. De aici provin si diferentele in ceea ce priveste indicatiile de purtare a ceasurilor.

SUS

Atmos

Model de ceas realizat de firma Jaeger-LeCoultre care foloseste o diferenta de 1 grad Celsius sau o foarte mica variatie de presiune pentru a functiona. Ceasul a fost inventat de catre Jean-Léon Reutter in 1926.

SUS

Atomic (clock) – Ceas atomic

Un ceas extrem de exact, care foloseste atomi de cesiu sau de rubidiu pentru a masura timpul.

SUS

Atomic second – Secunda atomica

Pentru mult timp, secunda a fost definita ca fiind 1/86400 parte dintr-o zi solara medie, ale carei abateri, cauzate de factori ce includ incetinirea rotatiei Pamantului, au fost demonstrate de ceasul atomic. In cadrul celei de-a treisprezecea Conferinta Generala de la Paris din 1967, secunda a fost redefinita ca durata a 9.192.631.770 de perioade ale radiatiei ce corespunde tranzitiei dintre cele doua niveluri hiperfine ale starii fundamentale ale atomului de cesiu 133 în repaus, la temperatura de 0 K.

SUS

Automatic (Self-winding) -Automatic

Automatic

Termenul descrie un mecanism ce torsioneaza arcul spiral prin miscarea incheieturii. Aceasta miscare a mainii face rotorul (masa oscilanta) sa se miste (invarta); aceasta miscare se transmite la randul sau, printr-un sistem de roti si astfel se torsioneaza arcul spiral.

SUS

Autonomy – Autonomie

Autonomia unui ceas o reprezinta timpul de functionare al ceasului, de la o armare completa pana la oprirea acestuia.

SUS

Autoquartz

Un mecanism ce functioneaza ca un quartz, dar este incarcat asemenea mecanismului automatic.

Masa oscilanta tensioneaza arcul spiral, care in timpul destinderii actioneaza un micro-generator care transforma energia mecanica in energie electrica. Aceasta energie este stocata intr-un acumulator.

Intregul sistem functioneaza ca un mecanism quartz la care bateria e inlocuita de acumulatorul incarcat prin principiul explicat mai sus. Un circuit integrat regleaza fluxul de energie transmis catre trenul de roti al mecanismului.

SUS

« Inapoi

Glosar Bine de stiut Intrebari frecvente Cariere Contact

Site map Termeni si conditii de utilizare

levitra without prescriptions uk