www.Horologivm.ro

Acasa » Glosar » S

S

S

Safety roller – Rola de siguranta

Intr-un esapament cu ancora, rola de siguranta este reprezentata de discul ce limiteaza miscarile furcii.

SUS

Scale - Scala

Scala este reprezentata de gradatii pe cadran sau pe bezel, pe care pot fi citite diferite masuri.

Scala tahimetrica masoara viteza unui obiect in miscare pe o distanta data in kilometri.

Scala telemetrica masoara distanta dintre un observator si un eveniment vizibil sau acustic, bazandu-se pe viteza sunetului in aer (aproximativ 340 metri/secunda)

Scala pulsometrica masoara numarul de batai ale inimii intr-un minut, fiind d eobicei gradate pentru 30, 20 sau 15 batai ale inimii.

Scala astmometrica masoara numarul de respiratii pe minut, de obicei pe o scala de 15, 20 sau 25 de respiratii.

Scara productometrica masoara numarul de unitati produse pe ora, cu conditia ca fiecare sa nu necesite un timp de productie mai mare de 60 de secunde.

Un ceas poate fi prevazut cu scale in diferite combinatii, cea mai des intalnita fiind telemetrul cu tahimetrul.

Scale Scale

SUS

Scratchproof – Rezistent la zgariere

Descrie materiale si obiecte care nu se zgarie atunci cand sunt lovite de o suprafata dura.

De exemplu, geamul cristal safir nu se zgarie.

SUS

Screw - Surub

Un sistem de prindere ce este alcatuit dintr-o tija cilindrica, prevazuta cu santuri, partial sau pe toata lungimea sa, si un cap cu un mic sant pentru surubelnita.

SUS

Second - Secunda

Unitatea de baza corespunzatoare la 1/86,400 din ziua solara medie, care reprezinta perioada de rotatie a Pamantului in jurul axei sale, ce descrie un cerc in jurul Soarelui intr-un an, la o viteza constanta si in acelasi plan cu Ecuatorul.

In perioada ce a urmat celui de-al doilea razboi mondial,ceasurile atomice au ajuns la un grad de precizie ce putea demonstra  minusculele nereguli (cateva sutimi de secunda pe an) in ceea ce priveste miscarea Pamantului in jurul axei sale. S-a hotarat apoi ca standardul de refrinta sa fie redefinit. Aceasta noua definitie a fost aprobata la “Conferinta Generala de Masuri si Greutati” din 1967 ca fiind “durata a 9192631770 perioade ale radiatiei corespunzatoare tranzitiei intre cele doua nivele hiperfine ale starii fundamentale ale atomului de cesiu 133”.

Conventional, secunda este subdivizata in zecimi , sutimi, miimi (milisecunda), milionimi (microsecunda), nanosecunda (a miliarda parte dintr-o secunda),  picosecunda (a bilioana parte dintr-o secunda).

Intr-un ceas, secundele sunt indicate cu ajutorul celei de-a patra roti care actioneaza secundarul.

Second

SUS

Secret spring – Arc secret

Un arc ce elibereaza capacul carcasei unui ceas de tip “hunter”.

SUS

Self-winding (Automatic) – Cu intoarcere automata (Automatic)

Descrie un mecanism ce torsioneaza arcul principal folosindu-se de miscarea bratului pentru a invarti rotorul, care, prin intermediul anumitor roti si angrenaje, torsioneaza arcul.

SUS

Ship’s chronometer – Cronometrul vasului

Un ceas mare (diametru intre 45mm si 65 mm), denumit si contor de punte (ceas de punte).

SUS

Shock absorber – Dispozitiv antisoc

O piesa elastica ce are proprietatea de a absorbi socurile exercitate asupra axurilor balansierului. Se mai numeste si rezistenta la soc.

Azi, majoritatea ceasurilor folosesc sistemul de tip Incabloc(firma elvetiana ce produce sisteme antisoc). Alte dispozitive folosite sunt Etachoc (ETA), Kif (Rolex), Diashock (Seiko) si Parashock (Citizen).

Shock absorber incabloc Shock absorber incabloc

SUS   

Shockproof – Rezistent la socuri

Conceput pentru a rezista la socuri fara a fi deteriorat. Vezi si “shock absorber” si “Incabloc”.

SUS

Sidereal day – Zi siderala

O unitate de timp folosita de astronomi, definita ca intervalul de timp de care are nevoie o stea pentru a face doua treceri succesive dintre doua treceri consecutive peste meridianul superior.

SUS

Silent - Silentios

Un mijloc manual de oprire a unui mecanism cu bataie care este echipat cu aceasta functie.

SUS

Simple calendar (watch) – Ceas cu calendar simplu

Vezi complication.

Calendar simplu: indica data, adica numarul, in ordine, a fiecarei zile din luna. Anumite calendare simple afiseaza si numele lunilor.

Calendar complet: indica data, ziua saptamanii, luna si fazele lunii (luna noua si luna plina sunt separate de primul si ultimul patrar).

Fie el complet sau partial, un calendar simplu nu ia in considerare lunile cu mai putin de 31 de zile, nici anii bisecti, si prin urmare trebuie potrivit de cinci ori pe an.

SUS

Skeleton - Scheleton

Vezi skeleton movement.

SUS

Skeleton movement – Mecanism scheletonizat

Un mecanism cu placa (plate) si puntile (bridges) decupate pentru a expune rotitele mecanismului, fiind pastrata doar esenta de care are nevoie ceasul pentru a functiona. Mecansimul este plasat intre 2 geamuri din cristal safir (bridges), pentru a putea fi admirat.

skeleton skeleton

SUS

 

Slide - Cursor

Intr-un ceas cu repetitie (epeater watch), este acea parte facuta din acelasi metal ca si carcasa (case), si care gliseaza de-a lungul carcasei mijlocii (case middle)pentru a invarti arcul mecanismului cu bataie (striking). Un cursor de tip silentios impiedica mecanismul sa mai bata.

SUS

 

Snailing - Cu aspect melcat

O decoratiune reprezentind spirale compacte pe cadran, realizata cu ajutorul unei masini de ghilosat.

SUS

Snap - Garnitura

In carcasa unui ceas, inelul de jur imrejurul bezelului (bezel) ce asigura geamul ceasului.

SUS

Snow setting – Montaj de tip ninsoare

Diamantele sunt fixate unul langa altul, in variate diametre, de la 0,5 mm pana la 1,6 mm, pentru a acoperi complet metalul.Fiecare piatra este riguros selectata, deoarece cele mai mici trebuie sa se poata combina si in cazul celor mai compleze si ambitioase creatii de design. Fiecare aranjament este diferit, si prin urmare unic. Aceasta tehnica a fost descoperita in 2002 de Jaeger-LeCoultre.

snow setting

SUS

Souscription (watch) – Ceas cu subscriere

Intre anii 1973 si 1975, Breguet a cautat refugiu in Elvetia pentru a scapa de cele mai rele consecinte ale Terorii. Atunci i-a venit ideea de ceas cu subscriere, pe care clientii il puteau rezerva cu un avans. Ambitia sa era sa produca un ceas de calitate, precis si care sa ofere incredere, cu costuri rezonabile si in serii suficient de mari pentru a satisface cererea. Calibrul pe care l-a creat pentru aceste ceasuri era in special elegant, cu caseta arc pozitionata in centru si o placuta amplasare, simetrica a trenului. In general cu un diamtru mare, ceasul cu subscriere avea cadranul cu gradatii echivalente a 5 minute, pentru ca timpul sa poata fi usor de citit prin intermediul unui singur indicator.

Un alt avantaj al acestor ceasuri era acela de a fi suficient de simple, pentru a putea fi intretinute si reparate de orice ceasornicar, ceea ce era departe din punct de vedere calitativ de alte piese realizate de Breguet.

SUS

Specific gravity – Greutate specifica

Raportul dintre greutatea unei pietre pretioase in aer si greutatea aceluiasi volum de apa. Fiecare familie de pietre pretioase are o greutate specifica individuala, si in anumite cazuri aceasta poate fi o modalitate de identificare a pietrelor.

SUS

Spectroscope - Spectroscop

Un instrument ce indica lungimea de unda absorbita de o gema. Este un test ce permite identificarea anumitor pietre pretioase.

SUS

Split-seconds (chronograph)

Vezi complication.

Cronograful “Split seconds” este folosit pentru a cronometra doua evenimente diferite, care incep in acelasi timp, dar nu se incheie simultan.Are doua indicatoare ale secundelor cronografului, care se rotesc impreuna unul deasupra celuilalt. Dupa pornirea cronografului, unul dintre secundare poate fi oprit si astfel se obtine un timp intermediar, in timp ce celalalt indicator continua sa cronometreze. Dupa notarea timpului intermediar indicatorul oprit al cronografului poate fi readus in miscare, exact sub al doilea indicator, cu care isi continua miscarea impreuna. Unul dintre butoane controleaza numai al doilea indicator al cronografului, iar alte 2 butoane controleaza toate indicatoarele cronografului. Amandoua indicatoarele pot fi oprite in acelasi timp si aduse la zero.

split seconds

SUS

Spring - Arc

Sursa energiei mecanice a ceasului. O fasie de otel calit sau un aliaj special, tensionat prin incolacire in interiorul casetei arcului.

spring spring

SUS

Stamping – Stantare

Actiunea de forfecare, curbare, fasonare sau perforare realizate cu o presa de stantat.

SUS

Stamping press – Masina de stantat

O unealta de mare precizie ce a revolutionat productia mecanizata de ceasuri, unde majoritatea pieselor componente ale ceasurilor erau taiate, curbate, gaurite si calibrate.

SUS

Steel – Otel

Aliaj din fier amestecat cu o mica cantitate de carbon. Ceasornicarii elvetieni fac referire la componentele din otel ale ceasului (suruburi, index etc) ca fiind „les aciers” (otel in limba franceza). Printre diferitele grade ale otelului, cel semi-dur este folosit la transmisia prin arbori si la piese stantate sau curbate. Otelul dur este folosit pentru realizarea suruburilor, pinioanelor si a partilor care nu necesita un grad ridicat de duritate a otelului. Otel foarte dur si extra-dur este folosit, de exemplu, pentru arcuri si pile. Pentru majoritatea bratarilor si a carcaselor se foloseste otel medicinal 316L, datorita proprietatilor sale analergice.

SUS

Step motor- Motor “pas cu pas”

Un motor electric in care cel putin o parte se misca ca o serie de pasi. Cunoscut si sub denumirea de motor Lavet, dupa numele inventatorului sau Marius Lavet, motorul pas cu pas, echipeaza majoritatea ceasurilor de tip quartz.

SUS

Stippling (Spotting) – Model de tip “pete”

Un finisaj decorativ realizat prin suprapunerea cercurilor intr-un set concentric,  obtinindu-se astfel un model ce ofera o nota texturala distinctiva.

SUS

Stone - Piatra

In orologerie, o piatra pretioasa folosite ca lagar, crapodina de rubin sau rubin al ancorei sunt recunoscute sub denumirea de rubine.

Majoritatea rubinelor folosite astazi in ceasuri, sunt sintetice. Rolul lor este sa minimizeze frictiunea.

O piatra pretioasa este un mineral cristalin rar si dur, folosit in bijutierie si pentru anumite parti aleinstrumentelor cu precizie mare, cum ar fi ceasurile de mana, ceasurile de masa sau busolele. Cele patru pietre pretioase sunt:diamantul, rubinul, safirul (amandoua corindoane) si smaraldul (beril).

SUS

Stopwork - Piesa de limitare a turelei casetei

Sistem ce controleaza tensiunea arcului principal atunci cand este torsionat. Cel mai des intalnit mecanism de limitare a turelei casetei este "Crucea malteza".

stopwork

SUS

Strap - Curea

Un mijloc ce permite atasarea ceasului de incheietura. O curea poate fi din aur, argint, otel, piele, piele exotica etc., de la cea mai simpla pana la cea mai elaborata.

strap strap

SUS

Striking mechanism – Mecanism cu bataie

Vezi complication.

Un dispozitiv acustic care indica, in mod automat sau programat, ora sau chiar sferturile de ora si minutele, sau care poate suna la o ora prestabilita.

Exista mai multe tipuri de mecanisme cu bataie: Passing strike, Quarter repeater, Minute repeater, Petite sonnerie, Grande sonnerie, Alarm.

striking mechanism

SUS

Stud

SUS

Subsidiary seconds – Secundar periferic

Spre deosebire de secundarul central sau “maturatorul” de secunde, secundarul periferic este un mic subcadran ce afiseaza secundele, in general pozitionat la ora 6.

SUS

Sunray brushing – Model de tip “raza de soare”

Un model realizat din linii gradate, asemanatoare razelor soarelui, ce se intersecteaza in acelasi punct central. Acest model se realizeaza cu ajutorul unei perii, de obicei cu filament metalic.

sunray brushing

SUS

Sweep seconds – “Maturator de secunde”

Este denumit si secundar central. Un aratator ce indica secundele si este pozitional in centrul cadranului principal.

SUS

Swiss T 25 (T Swiss made T)

SUS

Sympathique

SUS

Synthetic ruby (Scientific ruby) – Rubin sintetic

O piatra sintetica creata de chimistul Auguste Verneuil in 1891-1892, si facuta publica in 1902. Rubinele sintetice, care au exact aceleasi proprietati ca ale rubinelor naturale, sunt folosite in orologerie.

synthetic ruby synthetic ruby

SUS

Synthetic stone – Pietre sintetice

Pietrele sintetice sunt acele pietre ce prezinta aceleasi caracteristici ca gemele naturale, dar care sunt realizate manual in laboratoare. Singura metoda de diferentiere a pietrelor naturale de cele sintetice, este cea de analiza a incluziunilor.

SUS

 

« Inapoi

Glosar Bine de stiut Intrebari frecvente Cariere Contact

Site map Termeni si conditii de utilizare