În funcție de personalitatea noastră și bugetul de care dispunem, avem propriile criterii atunci când alegem un ceas de mână. În timp ce unii dintre noi caută ceasul perfect care să reflecte statutul social, pentru alții primează utilitatea lui. Fie că rămânem fideli unui anumit brand pentru că îi apreciem istoria sau suntem convinşi pe loc de designul deosebit, când vine vorba de mecanism, purtătorii de ceasuri se împart în două tabere: pro mecanism automatic şi pro mecanism quartz.
- Ceasul automatic
Cu o istorie destul de îndelungată, ceasul automatic este un simbol al rafinamentului. Îl recunoşti uitându-te la secundar. Dacă mișcarea arătătorului este fluidă și avansează cursiv este vorba cu siguranţă de un ceas alimentat de un mecanism automatic.
Plusuri:
- Un ceas automatic se face remarcat prin aspectul unic. De regulă, aceste modele permit vizualizarea mecanismului prin cadranul de tip Open – Heart sau prin capacul transparent al carcasei.
- Reîncărcarea cu energie se face prin simpla mişcare a mâinii.
- Este fiabil. Întreținut corespunzător, un ceas automatic poate funcționa mai bine de zece ani.
- Finisajele sunt excelente, de multe ori superioare unui ceas quartz, produs de obicei în masă.
Minusuri:
- Dacă ceasul nu este purtat, se opreşte la epuizarea rezervei de energie (pentru a evita acest lucru, ai nevoie de un dispozitiv de întoarcere: https://horologivm.ro/watch-winders/c/443
- Sunt mai puțin precise decât ceasurile quartz (±15 secunde pe zi).
- Au un preț mai ridicat.
- Au nevoie de revizie o dată la câţiva ani.
Dacă apreciezi stilul clasic – elegant, poți vizualiza aici ceasurile automatice bărbătești din oferta noastră:
Ceasurile automatice de damă din oferta noastră le poți vizualiza aici:
- Ceasul cu mecanism quartz
Introdus pe piaţă în anii ’70, ceasul quartz a reuşit să surclaseze rapid ceasul automatic, oferind precizie la un preţ scăzut. Îl recunoşti după mişcarea sacadată a secundarului. Dacă avansează în paşi de o secundă este vorba de un ceas care are la bază un mecanism quartz.
Plusuri:
- Sunt mai precise (±15/20 secunde pe lună), bateria costă puţin.
- Sunt mai ușoare.
- Prețul este mai accesibil.
- Au mai multe funcţii.
Minusuri:
- Bateria trebuie schimbată la maxim doi ani.
- Există riscul ca bateria să se scurgă şi mecanismul să fie avariat.
- Se uzează mai repede, durata de viață este mai redusă.
Deşi iniţial ceasurile automatice şi-au pierdut din popularitate în anii ’70, atunci când au apărut ceasurile quartz, astăzi sunt din nou în trend. Colecţionarii apreciază mai presus de orice arta din spatele mecanismului, veche de sute de ani. În plus, acestea funcţionează pe bază de energie pură, fară baterie, doar prin mişcarea naturală a mâinii.
Ceasul quartz este o alegere bună pentru cei care îşi doresc precizie. În schimb, dacă pentru tine primează calitatea şi prestigiul, opţiunea ideală este un ceas automatic.
Tu ce mecanism preferi?