www.Horologivm.ro

Acasa » Laborator Horologivm » Opinia Specialistului » Imitatiile

Imitatiile

Imitatiile: Flagelul industriei de lux

S-a estimat ca vanzarile anuale ale produselor contrafacute, inclusiv ceasuri false, ajung la uimitoarea cifra de peste 540 miliarde dolari. Bunurile de lux ajung la un procentaj de 5 % din acest total. In prezent pirateria afecteaza toate aspectele industiei bunurilor de lux, dintre care ceasurile si bijuterile constituie cele mai importante componente. Toate companiile de ceasuri de lux s-au confruntat la un moment dat in instoria lor cu aceasta problema. Pentru a combate acest flagel acestea si-au unit eforturile cu retailerii si autoritatile pentru a incerca sa stopeze aceasta infloritoare afacere si sa ii minimizeze efectele negative.

Acum ceasurile contrafacute au devenit competitori seriosi pentru piesele autentice. Profiturile de pe urma acestei afaceri ilegale depasesc de cele mai multe ori pe cele ale dealerilor legali. Pentru a cumpara un ceas fals nu trebuie neaparat sa fii acostat pe strada de vre-un tip dubios, din contra, falsurile si-au gasit locul si in magazine sau centre de vanzare. Daca esti un simplu cumparator, decizia asupra ceea ce cumperi este pur personala. Multe persoane gasesc destule motive pentru a cumpara o replica - daca copia este de buna calitate, arata aproape la fel si are aproape aceleasi functii, pretul este permisiv, asa incat clientul poate cumpara cat de multe doreste si sa nu ii fie teama de un eventual furt sau deteriorare. Aceasta situatie e perfect acceptabila atata timp cat clientul este constient ca este posesorul unei copii. Situatia este cu totul alta cand clientul isi asuma riscul de a cumpara un ceas in conditii dubioase si la un pret comparativ cu ceasul original, doar ca sa descopere ulterior ca este un fals.

Prin urmare, cum s-ar putea evita pericolul de a cumpara un fals prezentat ca “Swiss Made”? De cele mai multe ori este chiar dificil, insa exista si situatii in care asa-zisii vanzatorii pun la dispozitia eventualilor clienti niste falsuri atat de prost realizate, incat pentru orice ceasornicar sunt o gluma deosebit de reusita, dar si pentru clientii care au chiar si o cultura extrem de limitata in domeniul orologeriei. Totusi exista suficiente situatii in care clientii intalnesc falsuri extrem de bine realizate, produse din materiale originale. In acest caz originea unui fals ar putea oarecum fi determinat din prisma catorva factori:

  • Pretul: Inainte de a cumpara un ceas, trebuie sa va asigurati de corectitudinea nivelului de pret pentru modelul si colectia care va intereseaza. Ceasurile de origine elvetiana sunt distribuite doar prin intermediul unei retele bine stabilite de dealeri oficiali, iar preturile sunt in mare aceleasi, cu mici variatiuni locale. De exemplu 1000 EURO poate parea o suma foarte mare, dar nu si atunci cand discutam despre un Patek Philippe, Rolex sau Vacheron Constantin;
  • Incriptionarea ceasului nu este de o calitate ridicata. De asemenea, pe unele ceasuri apare inscriptia “Made in Switzerland”, acestea sunt invariabil falsuri. Nu veti intalni niciodata un ceas elvetian inscriptionat asa, ci doar cu “Swiss Made” sau “Swiss”
  • Unui ceas fals ii vor lipsi aproape intotdeauna documentele insotitoare si cutia originala. Exista insa posibilitatea ca anumite ceasuri false, de foarte buna calitate sa fie oferite intr-o cutie ce pare originala, insa existenta cutiei nu certifica originea ceasului.
  • Acordarea unui certificat de garantie este obligatorie atunci cand se cumpara un ceas elvetian dintr-un magazin autorizat. De asemenea durata garantiei este foarte importanta. Pentru ceasurile elvetiene durata medie a garantiei este de 2 ani, unele firme extinzand la 3 ani, asa ca daca vi se spune ca ceasul are o garantie de 10 ani, acesta e motiv suficient sa va trezeasca banuieli, deoarece garantia se refera in primul rand la mecanismul ceasului iar o asemenea perioada este neverosimila.

Inainte de a cumpara un ceas scump acordati-va suficient timp pentru a consulta cataloage oficiale. Acolo veti putea gasi si compara modelul de ceas pe care vi-l doriti, dar veti gasi si o descriere detaliata. In cazul ceasurilor false pot exista de cele mai multe ori mici variatiuni fata de modelulul original, fie in ceea ce priveste functiile acestuia, fie chiar in privinta numelui modelului.

Trebuie mentionat faptul ca exista mai multe nivele de contrafacere. Mecanismele chinezesti, care desi pareau robuste, aveau o precizie mai mult decat indoielnica. Acestea se gasesc cu predilectie in falsuri ce poarta numele Omega, Rolex, Cartier pe cadran, dar care nu seamana deloc cu originalele. Carcasele sunt de cele mai multe ori din antimoniu sau alama cromata.

Urmatoarea generatie de falsuri este cea in care se folosesc materiale mai pretioase decat alama, si anume inox-ul. Aceste ceasuri sunt echipate cu mecanisme japoneze. Evident valoarea lor comerciala este mai crescuta decat ale celor de dinainte. In plus, imaginea capata o nota de similitudine cu originalele. Exceptii fac cronografele care se vor replica ale unor ceasuri automatice cronograf, dar falsurile sunt prevazute cu mecanisme quartz, din cauza rentabilitatii.

Cea mai recenta si mai bine-pusa la punct generatie de falsuri este cea a mecanismelor chinezesti, copii ale mecanismleor ETA sau Valjoux, ale caror carcase, cadrane si bratari sunt practic de nedistins fata de modelele originale. In aceste cazuri pierderea financiara a cumparatorului poate fi substantiala. De aceea nu este numai recomandabila, ci chiar impetuos necesara verificarea autenticitatii unui astfel de ceas la un laborator de orologerie specializat, independent, mai ales daca conditiile in care sunt oferite astfel de ceasuri nu sunt dintre cele mai oficiale. Pentru o infima taxa de autentificare se pot evita situatii absolut neplacute in care clientul poate pierde mii de Euro.

« Inapoi

Glosar Bine de stiut Intrebari frecvente Cariere Contact

Site map Termeni si conditii de utilizare