www.Horologivm.ro

Acasa » Glosar » B

B

B

Bagnolet

Un mecanism extra-plat la care cadranul este dispus pe partea mecanismului ce contine trenul de roti si nu pe spatele placii de baza. In acest caz rotile componente ale trenului de roti se invart in sens invers. Sunt unele din cele mai plate mecanisme.

SUS

Baguette - Bagheta (forma de)

Taietura a unei pietre pretioase sub forma rectangulara. Termenul se mai foloseste si referitor la indicatoarele unui ceas care au forma de bagheta (tija); indicatoare simple, drepte, cu grosime egala de la un capat la altul.

SUS

Balance cock (modern) - Puntea balansierului (varianta moderna)

O punte cu forma ascutita de obicei care este prinsa de placa de baza, care are gravata o scala si insemnele F S (fast slow) sau A R (avance retard). La capatul acestei punti este fixat unul din capetele axului balansierului.

Balance cock modern

SUS

Balance - Balansul (balansierul)

O piesa circulara, care oscileaza in jurul axei sale de rotatie. Este atasata de spiral (arcul balansului) care ii da o miscare inainte si inapoi impartita in perioade egale. Ansamblul miscare inainte / inapoi in jurul axului central se numeste oscilatie (formata din 2 semi-oscilatii).

Balansul in combinatie cu spiralul formeaza sistemul care regleaza functionarea ceasului.

Balance

SUS

Balance cock (traditional) - Puntea balansierului ( varianta traditionala)

Initial, in secolul XVI, puntile balansierelor erau simple, cu o forma lunguiata. In secolul XVIII au devenit mai complicate ca forma si decoratii.

Din punct de vedere al design-ului se impart in 2 categorii :

  • englezesti : rotunde, prevazute cu un “picior” de prindere
  • frantuzesti (continentale) : rotunde sau ovale, prinse cu ajutorul a 2 suruburi laterale

Balance cock traditional Balance cock traditional

SUS

Bar - Bar

Unitate de masura folosita la exprimarea rezistentei la apa a ceasurilor.

1 bar = 1 atm = 101.325 kilopascali (kPa)

SUS

Barrel - Caseta arc

Este compus dintr-o cutiuta cilindrica prevazuta cu un o margine dintata si acoperita cu un capacel. Caseta arc, care asaposteste arcul principal se poate invarti liber in jurul axului sau. Arcul principal este ancorat de caseta arc la extremitatea externa si de axul casetei arc la extremitatea interna. Caseta arc este legata direct cu prima rotita din trenul de roti.

Exista si caseta arc fara neteda, folosita in ceasurile tip “fusee”, care se leaga de fus (fusee) cu catgut sau cu un lant special.

Barrel

SUS

Barrel arbor - Axul casetei-arc

Fixeaza caseta-arc si arcul din aceasta. Este format dintr-un cilindru, cunoscut ca centrul, si este prevazut cu un carlig de care se prinde capatul intern al arcului principal. Pivotul de sus este taiat in forma de patrat pentru roata de cuplare.Arborele se misca in gauri, una in placa si una in caseta-arc.

SUS

Bearing - Lagar (bucsa)

O mica gaura facuta direct intr-o placa de alama si in care se invarte capatul unui ax de otel. Problema fortelor mari de frecare din acest sistem a fost rezolvata de Nicolas Fatio, care a avut ideea folosirii pe post de lagare a rubinelor naturale gaurite. In 1892 Auguste Verneuil a creat rubinele sintetice, care au inlocuit rubinele naturale.

SUS

Bell - Clopot (gong)

Un clopotel / gong mic si plat amplasat intr-un ceas, care emite un sunet sub actiunea unui ciocanel. In ceasurile cu repetitie (la minut sau la sfert), acesti clopotei sunt inlocuiti de niste gonguri (bare de metal) circulare, care sunt bine ancorate de placa principala la unul din capete. Orele sunt evidentiate cu o nota joasa, sferturile cu o sombinatie nota joasa / nota inalta si minutele cu o nota inalta.

SUS

Bent index – Index curbat

Surubul spiralului si stifturile compasului (in care joaca spiralul), sunt de obicei sub un unghi de 90 de grade. In cazul unui index curbat, acest unghi este mai mic, pentru a reduce distanta dintre surubul cu ochi si pini.

SUS

Bezel - Margine (saton)

In mecanism, marginea care fixeaza un rubin.

Bezel Bezel

SUS

Bezel - Bezel

Un inel de jur imprejurul carcasei mijlocii care asigura geamul ceasului.

Un bezel rotativ inregistreaza informatii aditionale precum durata unui fenomen dat.

In cazul unui ceas de scufundari, bezelul este unidirectional. Aceasta este o caracteristica deliberata si un factor aditional de siguranta, deoarece bezelul se poate roti in directia in care reduce timpul de scufundare. Asadar, daca bezelul este accidental rotit, scafandrul poate ajunge la suprafata cu aer suficient si respectand punctele de oprire pentru decompresie.

SUS

Blank

Vezi Ebosa.

SUS

Blued steel – Otel brunat

Otel ce a fost incins, pana cand suprafata sa a oxidat capatind culoarea albastru, mai deschis sau mai inchis.

SUS

Bolt

O prindere ce poate fi manevrata din exteriorul carcasei ceasului astfel incat sa declanseze un mecanism, spre exemplu pe cel de potrivire a aratatoarele.

SUS

Bort - Bort

Diamant industrial, brut, ce este folosit ca abraziv.

SUS

Bow

Diverse forme de inele ce ajuta la suspendarea unui ceas de buzunar sau la prinderea lanticului.

SUS

Brass – Alama, bronz

Un aliaj de cupru si 30-40 % zinc.

Poate fi folosit la confectionarea placilor, puntilor sau a rotilor unui ceas.

SUS

« Inapoi

Glosar Bine de stiut Intrebari frecvente Cariere Contact

Site map Termeni si conditii de utilizare